pondělí 12. září 2016

Náladové a protivné - Julie Holland




Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 2016
Počet stran: 336


Kniha, která by měla patřit do každé dámské knihovny. No, zní to jako špatný reklamní slogan, ale prostě to tak je,..

 









První co mě napadlo, když jsem viděla knihu Náladové a protivné - bylo, že ji potřebuju.
Nebo jinak - že každá žena ji potřebuje. Některá vyjimečně, některá častěji a jiná zas permanentně.
Muži to nezažili, tak to nepochopí. Nikdy. Někteří se o to snaží, někteří i celkem úspěšně, ale je něco jiného to zvládnout jakžtakž tepreticky a něco jiného je si tím procházet celý život prakticky. Takže jim stejně někdy přijdeme náladové a protivné.

Asi nejdůležitější myšlenka, kterou mi kniha přinesla ( a tohle opravdu často nepíšu ) je to, že na ty nálady a protivnost máme prostě nárok. Jen dnešní doba ( nebo my samy ) začala na naše nálady nazírat jako na něco nepatřičného, co se nesmí a co se nehodí a co bychom měly zvládnout. A přitom musíme zvládat daleko více dalších věcí než dříve - nebo lépe řečeno možná ne více ale jiných... Role ženy se velmi změnila, ale hormony a jejich funkce nám zůstaly. No, aspoň že tak. To, že se musím o vše starat a zastávat doma roli muže i ženy mi úplně stačí. Jako žena fyzicky se ale cítím spokojeně a nic bych na tom neměnila.

Je samozřejmé, že za všechno mohou hormony. Nic není samo od sebe, všechno souvisí se vším a bylo to tak vždycky. Více či méně, plus ještě další věci kolem, ale to gró jsou hormony. Bohužel nebo bohudík. Ale spíš bohudík, vždyťpřece nemůžou jen za nálady. Chci mít prsa  a chci mít děti a nechci být plešatá - no tak prostě nezbývá než se s těma potvorama nějak srovnat.

Kniha Náladové a protivné vám pomůže vysvětlit spoustu otázek, které máte anebo které nemáte, ale jakmile knihu otevřete, tak se tam najdete tak jako tak. Autorka nejenom, že vysvětlí PROČ nemáme náladu na sex, na partnera nebo na cokoliv jiného nebo naopak proč je žena ve 40 víc sexy a sebevědomá než dvacítka, ale zárověň i vysvětlí JAK eventuelní potíže řešit.

Nic není ztraceno, téměř vše se dá zachránit. Cestou je to, že víte, co se ve vašem těle děje a jak dosáhnout lepší vyrovnanosti relativně jednoduše a přirozeně. Bez léků na deprese a tabletek na spaní. Musíte jen  CHTÍT vědět a chtít s tím něco dělat.

Skvělá kniha, kterou jsem opravdu uvítala. Jediné dvě maličkosti bych asi vytkla. Obě jsou dané tím, kdo je autorka. Především je lékařka, takže některé věci by mohly být popsány více laicky - a to jsem zdravotník. A druhá věc - je američanka. S jejími odkazy na americký styl života se neztotožním, ale jediné řešení by bylo, kdyby knihu napsala češka. A to jí určitě nemůžu mít za zlé. A tedy ještě jeden detail - proč přechylovat její příjmení?

 Podtrženo sečteno - přínosná kniha, která mi dovolila mít se zas o něco víc ráda.


Moc děkuji nakladatelství Grada za recenzní výtisk. Obávám se, že ho budu dost často využívat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace - zdroj Grada:

Průlomový průvodce pro ženy všech věkových kategorií, jenž ukazuje, že přirozená náladovost je síla, nikoliv slabost
Jakožto ženy se již od útlého věku dovídáme, že naše „nálady“ jsou problém. Chceme-li v životě uspět, musíme mít všechno pod kontrolou, tedy i své hormony a přirozené tělesné reakce. Ale naše těla jsou moudřejší, než si představujeme. Kolísání hormonů v průběhu cyklu nám dává jasné podněty, a pokud se je naučíme poslouchat, můžou nám v lecčems pomoci.
Přesto miliony žen po celém světě své hormony, a tím pádem i emoce drží „pod prášky“. Ty nám však ve skutečnosti nejen nepomáhají, ale dokonce mohou mít na naše zdraví devastující účinky.
Doktorka Julie Hollandová předkládá čtenářkám informace o výhodách a nevýhodách jakýchkoliv léků, mluví o přímé souvislosti mezi jídlem a náladami, připomíná některé překvapivé a vysoce účinné přírodní terapie, které nám mohou pomoci, a nabízí všem ženám neocenitelné informace, jak žít lépe a být vyrovnanější v každé životní fázi. 

Žádné komentáře:

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.