čtvrtek 18. srpna 2016

Nalehko - Clara Bensen



Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2016
Překladatel: Viktor Faktor
Počet stran: 216



Je to jako když vezmete do ruky růžové školní pravítko a díváte se na svět skrze něj...







Věci kolem jsou lehce narůžovělé, ale ne kýčovitě nebo křiklavě, jen tak jemně, jako když si oblizujete prsty od cukrové vaty. A do toho voní všude kolem letní vítr a občas cinkne tramvaj...

Až se mi z té bubliny nechce ven,...

Už o téhle knize psali lehká - a ona moc není,.. je místy velmi přemýšlivá, rozjímavá, filozofická,.. Ale tak, že vás to neutluče do židle. Prostě si pohráváte s pramínkem vlasů mezi prsty a čtete si to jednou, podruhé, potřetí,.. je čas,.. klid,..

Psali, že je to cestopis - a on tak možná trochu je, ale spíš po duši, řekla bych. O tom jak se dva lidé na cestě potkávají a poznávají. Jak se opatrně dotýkají a objevují. Jak se ona bojí jít dál a jak se on bojí jít blíž. A vlastně rozumíte oběma, nestojíte ani na jedné straně víc nebo nefandíte jen jednomu z nich. Zamilujete si Jeffa i Claru a oba je pochopíte.

Psali, že je ta kniha humoristická -  a ona není -  je velmi něžně a s citem vtipná. Hladivě vtipná. To jako tak, že se neřehtáte na celé kolo, ale koutky vám jemně vyjedou a oči se usmějou na svět kolem, aniž byste si to vůbec uvědomili.

 Je to jemná romantika, přesně tak akorát, aby mi nevadila. Já prostě ty růžový plyše nerada. Je to čtení, na které je dobře udělat si čas. A možná na něj ani nemusíte mít náladu, protože ta přijde sama. Ta kniha je jiná a to mě na ní strašně bavilo.

Děkuji nakladatelství Metafora, že jsem si mohla vylepšit léto touhle něžnou růžovkou. A doporučuji knihu Nalehko všem, komu nevadí trocha filozofování a jemné romantiky.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anotace: zdroj nakladatelství Metafora: 

MINIMALISTICKÝ PŘÍBĚH O LÁSCE A PUTOVÁNÍ

Nejšílenější rande z internetové seznamky, dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla...

Ona je Clara, životní krizí pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v podivných oděvech a v rámci experimentu se mimo jiné pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce. A začali opravdu neobvykle. Koupili si letenku, pro začátek do Istanbulu. Intimním tónem, který vás okamžitě pohltí, Clara líčí jejich dobrodružnou cestu. Vydali se na ni bez zavazadel, jenom s tím, co měli v kapsách a na sobě. Přesto to není cestopis.

Je to téměř „kerouackovské" vyprávění o putování nejen po cestách, ale i do vlastního nitra. O volnosti a vztazích. O kráse cestování ve stylu největších hipsterů. Žádné plány, žádné hotely. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie... Domů si vezou něco víc než suvenýry. Naději. A možná dokonce i lásku...

Ale počkejte... vy myslíte, že to je prostě jen další vymyšlený romantický příběh? Ale kdepak. Seznamte se s Clarou a Jeffem: http://www.clarabensen.com/

A bude o nich dokonce i film.

2 komentáře:

Nikolaoss řekl(a)...

Krásná recenze. Myslím, že knihu výborně vystihuje.

Knihyztramvaje řekl(a)...

Katko děkuju, musím kouknout k Tobě, co jsi zvládla za prázdniny. Nějak jsem měla chvíli útlum, tak nejsem v obraze.

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.