pondělí 2. května 2016

Oranžová je nová černá - Piper Kerman




Když jsem požádala nakladatelství Grada o tuhle knihu, moc jsem nevěděla, jestli to bude to pravé ořechové. Ale táhlo mě k ní to, že je to autobiografický román a prostředí ze kterého je. Ono totiž ne každý se chlubí tím, že byl ve vězení.

S příjemnou lehkostí napsaná kniha tam, kde by každý z nás brečel nad tím co udělal, co by bylo kdyby to neudělal a proč se to děje zrovna jemu.



Piper se během studií připlete do cesty kamarádka, která jí nabídne cestování, luxus, zážitky,.. Samozřejmě až později jí dojde, že nejde jen brát. Mnohem později. Po deseti letech od předávky peněz za drogy ji obviní a odsoudí. Musí si projít procesem čekání, soudů, naděje a zoufalství, přiznání se partnerovi, rodičům, kamarádům. Když potom nastoupí do věznice, musí se naučit existovat mimo to všechno, co znala. Sama.

I když vlastně Piper tak sama nebyla. Její snoubenec ji neodsoudil, nezavrhl a ani na ni "nezapomněl". Bylo fantastické sledovat jak se její přátelé a blízcí semkli a byli s ní. Asi především tohle jí pomohlo zůstat v pořádku, myslet pozitivně, nebrečet každý večer do poštáře... Neumím si to představit. Vůbec si ani nechci představit. A právě díky téhle podpoře zvenčí potom mohla svoje vzpomínky sepsat tak vyrovnaně a bez stýskání a stížností.

Jemná, klidná, nečekaně měkká, opravdu oranžová kniha. Jarní, nečekaně pozitivní a milá.

Piper Kermanová je nyní víceprezidentkou firmy zaměřené na spolupráci s nadacemi a neziskovými organizacemi. Nahlédla do justičního systému z jeho odvrácené strany a když se vracela zpět do normálního života, uvědomila si, že je velká vyjímka mezi odsouzenými. Že ne každý se má kam vrátit, za kým vrátit a proč se chtít vrátit. A že všechny tyhle faktory pak nesou odpověď na otázku, zda je vězení v téhle podobě a v tomhle systému trestem, který má očekávanou nápravnou funkci.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Oficialní anotace - zdroj: Databáze knih

Piper Kermanová si užívá fajn kariéru, fungující vztah se svým přítelem a milující rodinu. Málokdy si vzpomene na svůj dávný lesbický románek s pašeračkou drog, které před deseti lety pomohla převézt jeden kufřík. Kufřík plný peněz z drogových obchodů. Minulost ji však přesto nečekaně dožene. Po odsouzení na patnáct měsíců je vzdělaná a slušňácká Piper převezena do neslavného federálního nápravného zařízení v Danbury ve státě Connecticut a stává se číslem 11187–424, jedním z milionů bezejmenných, které pohltil americký trestní systém. V prostředí plném přísných pravidel a drsných vězeňských manýrů si musí Piper zajistit své místo a vyrovnat se se situací, na kterou nikdo z nás nemůže být připravený.

Žádné komentáře:

Něco málo o holce z tramvaje

Vždycky jsem četla ráda, ale až zas poslední dobou na to najdu trochu času cestou do práce a zpět. Prostě nastoupím do tramvaje a zapíchnu nos na půl hodiny do knihy nebo do čtečky.

Někdo dává knihám hvězdičky, někdo čísla - já jim začala dávat barvy. Fakt, zkuste to. Představte si knihu kterou čtete a uvidíte, že je barevná. Pro každého jinak.

Za každou návštěvu jsem ráda, každý komentář mi napoví, co jsem udělala dobře nebo špatně.